Gewoon, eten

Wat zijn jouw eetgewoonten? Een willekeurig woordenboek geeft de volgende betekenis aan het woord eetgewoonten:

“de normale manier waarop men eet”.

Maar wat is normaal?

In onze huidige maatschappij is het niet eenvoudig om te bepalen wat normaal is. En wat de voor de een normaal is, is dat voor de ander zeker niet. Ik help je graag om daar je eigen weg weer in te vinden. 

Hartvormige bloemen van liefde, gezondheid en mentaal welzijn groeien doordat water wordt gegeven.

Waarom SMART Voedingsadvies?

We worden geboren als intuïtieve eters, maar verliezen deze natuurlijke vaardigheid vaak. Bijvoorbeeld het negeren van een hongersignaal: “Ik kan nu nog geen honger hebben, het is nog geen lunchtijd”.

SMART is een verwijzing naar het herontdekken van je innerlijke “smart” eetexpert. Je hebt alles in huis voor een gezonde relatie met eten. Het is logisch dat deze expert is ondergesneeuwd; je bent zeker niet de enige en er is niks mis met je.

Niemand kan je vertellen wat jou gezond en energiek maakt, er is geen gouden formule. Eten is een ervaringswetenschap en jij bent je eigen expert.

Ik help je weer in contact te komen met jouw innerlijke expert. Samen onderzoeken we gezond eetgedrag met meer rust en ontspanning, zonder de focus op gewicht. Dat er geen focus is op gewicht, betekent niet dat er geen aandacht voor is. We onderzoeken dit op een andere manier. 

Gezond gewicht

Onze maatschappij suggereert dat je slank moet zijn om als gezond, mooi en succesvol te worden gezien, vaak verpakt in het streven naar een ‘gezonde leefstijl’.

Gezondheid en geluk zijn echter meer dan het getal op de weegschaal. De focus op gewicht zorgt bij veel mensen voor onrust of zelfs mentale problemen. Daarom is er steeds meer aandacht voor een gewichts-neutrale aanpak, zoals Intuïtief Eten en Health At Every Size (HAES).

Deze stromingen stellen niet dat iedereen, ongeacht lichaamsomvang, automatisch gezond is. Maar wel dat iedereen op elk gewicht en met elke omvang gezond kán zijn.

Iemand met “overgewicht” kan fysiek gezond zijn, terwijl iemand met een “gezond gewicht” gezondheidsproblemen kan hebben en andersom. Gezondheid kan los gezien worden van lichaamsvorm en gewicht.

Een gewichts-neutrale aanpak benadrukt dat iedereen keuzes kan maken die bijdragen aan een betere gezondheid, zonder daarbij nadruk te leggen op gewichtsverlies.

Gezond zijn draait meer om gezonde gewoontes dan om afvallen. Je lichaam verzet zich vaak tegen gewichtsverlies; 95% van de mensen komt binnen 2 tot 5 jaar weer aan. Afvalpogingen veroorzaken daardoor vaak verstoord eetgedrag. Een gewichts-neutrale aanpak helpt je ontspannen en gezond met eten om te gaan.

Hoewel je gewicht als gevolg van deze aanpak kan veranderen, streeft de gewichts-neutrale aanpak naar een natuurlijk evenwicht zonder directe invloed. Het biedt inzicht in jouw natuurlijke gewicht.

Inzicht

Ik help je graag om je huidige eetgewoonten te onderzoeken. Dit geeft je inzicht in wat voeding met en voor je doet en wat voor jou een volwaardig eetpatroon is. 

Aandacht staat centraal in mijn begeleidingstrajecten. Ik leer je om weer vriendelijke aandacht te hebben voor jezelf: hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Zo ontstaat een persoonlijk traject zonder vast stappenplan. Er zijn geen vaste regels; we ontdekken samen wat voor jou werkt.

Hieronder vind je een aantal belangrijke onderwerpen.  

Natuurlijke signalen

Respecteer je honger, voel je verzadiging en ontdek voldoening. Onderzoek wat voor jou werkt.

Eetregels

Krijg oog voor de "dieetbril" waardoor we kijken. Ontdek hoe eetregels en gedachten minder lading krijgen.

Zelfzorg

Kom weer in contact met je lichaam en laat onrealistische eisen los. Ontdek wat jou goed doet.

Beweging

Zie beweging in een ander perspectief.
Ontdek wat jou beweegt en voel het verschil.

Een volgende stap?

Wil je graag weten of ik jou kan helpen? Wil je weten of er momenteel ruimte is in mijn agenda? Of misschien eerst gewoon eens kennismaken?  

Ga naar de contactpagina voor de mogelijkheden.