Mijn begeleiding is niet uitsluitend gebaseerd op de principes van Intuïtief Eten. Maar ik zet bepaalde onderwerpen graag in als ik zie dat het toegevoegde waarde heeft. Dat betekent in de praktijk dat ik tijdens ieder begeleidingstraject wel een of meer van deze 10 principes bespreek.
Intuïtief Eten is een manier van eten waarbij je echt luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Twee Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch ontwikkelden dit raamwerk van 10 principes, die je leren hoe je weer in contact komt met je innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening.
Intuïtief Eten is in de basis gebouwd op 3 pijlers:
- Vertrouwen op je interne honger- en verzadigingssignalen om te bepalen wanneer en hoeveel je eet.
- Onvoorwaardelijke toestemming om te eten waar je zin in hebt als je honger hebt.
- Eten vanwege lichamelijke redenen in plaats van emotionele redenen.
Het raamwerk van 10 principes kun je zien als onderwerpen in het proces. Dit zijn de 10 principes:
Basisprincipe 1: Zet de dieetbril af
Krijg oog voor de dieetcultuur waarin we leven en het gewichtsstigma dat daarbij een rol speelt. Geloof niet meer in tijdschriften, boeken, tv-programma’s of social-media-goeroes die je vertellen dat je snel, makkelijk en blijvend kunt afvallen. Erkennen dat diëten en afvalpogingen niet werken en leren over de negatieve consequenties van diëten zijn de eerste stappen naar een gezondere relatie met eten en jezelf.
Basisprincipe 2: Respecteer je honger
Voed je lichaam met voldoende energie en koolhydraten. Doe je dit niet, dan vergroot je de kans op overeten. Zodra je het moment van extreme honger bereikt, gaan alle goede voornemens om beheerst en bewust te eten overboord. Leren om dit biologische signaal te respecteren, vormt de basis voor het opnieuw opbouwen van vertrouwen in jezelf en in eten.
Basisprincipe 3: Sluit vriendschap met eten
Tijd voor een wapenstilstand: stop de strijd met eten. Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Als je jezelf bepaald eten verbiedt, leidt dit tot gevoelens van gemis of tekort. Dit kan zich ontwikkelen tot onbedwingbare trek, eetbuien en overeten, met vervolgens schuldgevoelens. Hoe minder iets ‘verboden’ is, hoe minder macht het over je heeft.
Basisprincipe 4: Stuur de eetpolitie weg
De eetpolitie houdt toezicht op de onredelijke regels die de dieetcultuur je oplegt. Observeer jouw interne eetpolitie en zeg ‘Nee’ tegen gedachten die je vertellen dat je ‘goed’ bezig bent als je je honger negeert en ‘slecht’ als je je ‘verboden voedsel’ eet. Wanneer je de eetpolitie kunt zien voor wat die is, wordt deze stem neutraler en kun je een gezonde relatie met eten opbouwen zonder eetregels.
Basisprincipe 5: Ontdek voldoening
We zien vaak een van de meest basale dingen van het leven over het hoofd: het genot en de voldoening van eten. Eten mag lekker zijn. Als je eet wat je echt wilt, in een omgeving die uitnodigend is, is dat een fijn gevoel. Wanneer je bewust eet en ervan kan genieten, voel je eerder wanneer je genoeg hebt gehad. Het draagt sterk bij aan je voldaan en tevreden voelen.
Basisprincipe 6: Voel je verzadiging
Om je verzadiging te respecteren moet je erop vertrouwen dat je jezelf het eten geeft waar je zin in hebt. Luister naar de signalen van je lichaam die je vertellen dat je niet hongerig meer bent. Observeer de signalen die aangeven dat je comfortabel vol zit. Pauzeer tijdens het eten en vraag jezelf af hoe het eten smaakt en wat je huidige hongerniveau is. Bij Intuïtief eten zijn er geen regels, je eet tot je genoeg hebt gehad en je kunt gewoon weer eten als je honger krijgt.
Basisprincipe 7: Wees lief voor je emoties
Wees je er allereerst van bewust dat wanneer je jezelf beperkt qua voeding, dit kan leiden tot een gevoel van gemis en daarna tot verlies van controle. Dit kan aanvoelen als emotioneel eten, maar dat is het niet. Emotioneel eten betekent dat je eet om andere redenen dan fysieke honger. Emoties mogen er meestal niet zijn, we onderdrukken ze en we willen er graag zo snel mogelijk vanaf. Eten lijkt op korte termijn troost te bieden, af te leiden van de pijn of zelfs te verdoven, maar lost geen gevoelens op. Inzicht in hoe emoties tot stand komen en er minder angstig voor worden, kan helpen om ze beter hanteerbaar te maken. Het helpt om andere manieren te vinden om met je gevoelens om te gaan. Dan kan het nog steeds fijn zijn om jezelf eens te troosten met eten, maar dan zonder schuldgevoel.
Basisprincipe 8: Respecteer je lichaam
Accepteer je genetische blauwdruk. Net zoals een persoon met schoenmaat 40 niet verwacht in maat 38 te passen, is het zinloos (en frustrerend) om een irreële verwachting te hebben over je lichaamsomvang. Respecteer je lichaam, zodat je je beter kunt voelen over jezelf. Kijk of je je focus kunt verleggen van je ‘imperfecties’ en vergelijking met anderen naar alles wat je lichaam voor je doet en waarom je er dankbaar voor bent. Dat kan moeilijk zijn wanneer je dagelijks geconfronteerd wordt met de dieetcultuur waarin we leven. Heb medeleven en geduld met jezelf – afleren en opnieuw aanleren kost tijd. Maar onthoud: elk lichaam verdient respect!
Basisprincipe 9: Beweging – voel het verschil
Veel mensen vinden het moeilijk om structureel te bewegen. Lichaamsbeweging wordt gezien als iets dat je “moet doen”. Het wordt gezien als noodzaak om calorieën te verbranden of een “strakker” lijf te krijgen. We weten dat het goed is voor onze gezondheid, maar op deze manier wordt het een opgaaf. Vergeet fanatiek sporten, kom in beweging en voel het verschil. Verplaats je aandacht naar hoe het voelt om je lichaam te bewegen. Kies activiteiten waar je plezier van krijgt. Concentreer je op wat beweging voor je doet: het zou zo maar kunnen dat je meer energie krijgt en beter slaapt.
Basisprincipe 10: Eer je gezondheid
Kies voor eten dat goed is voor je gezondheid, eten dat je lekker vindt en je een goed gevoel geeft. Kies goede voeding als selfcare in plaats van uit controle en beperking. Kijk welke voeding je kunt toevoegen om goed voor jezelf te zorgen, in plaats van steeds te moeten nadenken over welk voedsel je moet beperken. Onderzoek en experimenteer welke voedzame keuzes je echt lekker vindt. Onthoud dat je niet voortdurend perfecte keuzes hoeft te maken om gezond te zijn. Je zult niet plotseling een tekort aan voedingsstoffen ontwikkelen of ongezond worden van een enkel tussendoortje, een enkele maaltijd of een enkele dag eten. Het gaat erom wat je eet gedurende een langere periode. Vooruitgang, niet perfectie, is wat telt.
Wil je meer weten over hoe ik Intuïtief Eten gebruik in mijn begeleiding? Of wil je zelf een start maken met Intuïtief Eten? Vraag dan het gratis e-book Kennismaking met Intuïtief Eten aan. Je ontvangt deze dan als download in je mailbox.