In een eerder blog heb ik aandacht besteed aan de dieetcultuur. Wanneer de meerderheid van de samenleving gelooft dat je gewicht en lichaamsomvang bepalend zijn voor je gezondheid en geluk, is het moeilijk om iets anders te geloven. Dan lijkt die werkelijkheid heel echt en geloofwaardig.
Je kunt op persoonlijk niveau ook gaan geloven dat jouw gewicht en lichaamsomvang bepalen hoe gezond en gelukkig je bent. Je gedachten, emoties en gedrag worden hier door beïnvloed. Bovendien blijf je vatbaar voor de externe boodschappen die de dieetcultuur dagelijks op ons afvuurt.
Dit wordt ook wel de geïnternaliseerde dieetmentaliteit genoemd. Zelf spreek ik liever over eetgedachten en eetgedrag.
Het kan ook zijn dat je het concept “dieetcultuur” maar deels of zelfs helemaal niet herkent, en er ook geen directe invloed van ervaart. Iedereen beleeft de werkelijkheid immers op een eigen manier en onze kijk op de werkelijkheid is ook veranderlijk.
Toch is het interessant om te onderzoeken in hoeverre je gedachten en gedrag worden bepaald door eetgedachten. Misschien heb je niets met diëten, maar beïnvloedt de dieetcultuur je onbewust meer dan je denkt.
Veel voorkomende eetgedachten en eetgedrag
Herken je jezelf in een van deze patronen?
- Je vermijdt eten met (veel) koolhydraten, vet of calorieën.
- Je volgt eigen eetregels over wat en wanneer je mag eten.
- Je eet op strikte tijdstippen, bijvoorbeeld niet voor 12:00 uur of niet na 20:00 uur.
- Je onderdrukt je hongergevoel door koffie te drinken of te roken.
- Je verbiedt jezelf iets te eten omdat je “net hebt ontbeten en nog geen honger kunt hebben”.
- Je slaat een maaltijd over omdat je op een eerder moment te veel hebt gegeten.
- Je vertrouwt je lichaam niet als het gaat om honger- en verzadigingssignalen, of je merkt deze signalen niet op.
- Je beoordeelt een dag of week als “mislukt” en besluit daarna “opnieuw te beginnen.”
- Je schaamt je voor je eetkeuzes.
- Je voelt je schuldig als je iets “ongezonds” eet.
- Je eet anders wanneer je in gezelschap bent.
- Je staat vaak op de weegschaal.
- Je hebt negatieve gedachten over je lichaam.
- Je praat (mee) over gezond eten en afvallen.
- Je vergelijkt je eetpatroon met dat van anderen.
- Je maakt je zorgen over je gezondheid vanwege je gewicht.
- Je hebt ‘als… dan’-gedachten: Als ik ben afgevallen, dan…
Misschien herken je meer van deze gedachten dan je had verwacht. Zelfs als je niet op dieet bent of nooit een dieet hebt gevolgd, kun je toch eetgedrag vertonen dat kenmerken heeft van een dieet.
De impact van eetgedachten
Eetgedachten kunnen een grote invloed hebben op je dagelijks leven en je lichaamsbeeld. Veel mensen vragen zich af waarom ze de hele dag aan eten denken. In mijn praktijk merk ik dat veel cliënten graag van deze eetgedachten af willen, maar niet weten hoe. Het kan heel spannend zijn om je eigen eetregels los te laten, je weet niet wat er dan gebeurt.
Die angst is heel begrijpelijk. Het idee dat gezondheid en gewicht onlosmakelijk verbonden zijn, is diepgeworteld en lijkt logisch. Maar laten we eens in een andere richting kijken.
We worden allemaal geboren als intuïtieve eters en zijn van nature onze eigen eetexpert. In de huidige dieetcultuur is het makkelijk om dat contact kwijt te raken, maar het goede nieuws is: jouw innerlijke eetexpert is er nog steeds.
Misschien voelt het alsof je lichaam je tegenwerkt of je voor de gek houdt, maar het tegenovergestelde is waar. Je lichaam werkt vóór jou. Het feit dat je de signalen van je lichaam niet meer als zodanig herkent, betekent niet dat er iets mis is met jou.
Zodra je beter begrijpt waar je eetgedachten door veroorzaakt worden en je eetgedrag in een ander licht ziet, ontstaat er meer helderheid. Je krijgt inzicht in de beperkende overtuigingen die je vasthouden. Dit opent de deur naar een gezondere relatie met eten en met jezelf. Eetgedachten en eetgedragingen zullen er altijd zijn, maar ze worden minder dwingend en krijgen een positievere lading.
Dat is waar ik graag in kleine stapjes aan bijdraag: een ontspannen relatie met eten. Wil je hier vaker over lezen? Abonneer je dan even op mijn nieuwsbrief.